środa, 30 listopada 2016

☂ Jak spędzić idealnie jesienny wieczór? Herbata TET

Jesień to jedna z tych pór roku, w których nałogowo piję herbatę. Zielona, owocowa czy czarna - każda relaksuje i sprawia, że po ciężkim dniu potrafię na maxa się rozluźnić. Najbardziej cenię sobie te momenty, w których mogę usiąść wygodnie na kanapie, otworzyć ulubioną książkę i popijając gorącą herbatę zapomnieć o wszystkim.



Lubicie herbatę? Ja bardzo! Dlatego gdy otrzymałam propozycję współpracy z marką TET zdecydowałam się od razu.

W ramach współpracy otrzymałam dwie herbaty o zupełnie innych aromatach i smakach. Pierwsza z nich MULLED WINE (grzane wino) to rozgrzewający, zdrowy i aromatyczny napój. Nietradycyjna herbata bezalkoholowa, która została stworzona jako połączenie wysokiej jakości herbat cejlońskich, kenijskich oraz indyjskich z aromatycznymi przyprawami - idealna na jesień.
Druga zaś to GINGER GREEN TEA, czyli mieszanka wysokiej jakości zielonej herbaty z dodatkiem imbiru. Jeśli braknie Wam energii - z pewnością pomoże ;)

Podstawową zasadą jest wydobycie z herbaty wszystkiego co najlepsze, ale żeby tego dokonać należy wiedzieć jak prawidłowo ją parzyć :) Dlatego zapraszam do MINI KURSU parzenia tych herbat TET.
















Zaczynając  od początku - proponuję, aby woda, którą będziemy zalewać napój była przefiltrowana. Herbata powinna być parzona 5-7 minut w 98 stopniach. Aby pomóc sobie bez dodatkowych "wynalazków" i być pewnym, że woda osiągnęła odpowiednią temperaturę wystarczy odczekać około 1 minutę i dopiero po tym czasie zalać saszetkę.




Po zaparzeniu można wyjąć saszetki, a następnie przelać herbatę do naszego ulubionego kubka.
Jeśli lubicie dodatki podobnie jak ja, możecie śmiało przyrządzić ją z cytryną, cukrem lub miodem.






















WSKAZÓWKI
Prawidłowe przygotowanie herbaty ma duży wpływ na jej smak i działanie. Zbyt krótkie parzenie nie uwolni jej całego aromatu, a zbyt długie pozostawi gorzki posmak.
  1. Do przygotowania herbaty należy wybrać odpowiednią wodę. Woda z kranu może zawierać dużą ilość soli mineralnych, co wpłynie na smak napoju. Lepiej sięgnąć po wodę przefiltrowaną lub kupić niegazowaną wodę mineralną. Dzięki temu herbata odda cały swój aromat.
  2. Zarówno Herbata Mulled Wine jak i Ginger Tea powinny być parzone 5-7 minut w wodzie o temperaturze 98 stopni.

KONKURS 
Na koniec niespodzianka dla Was. Marka TET zorganizowała konkurs pod nazwą "Wygraj podróż swojego życia", w którym do wygrania są: rejs żaglowcem po Morzu Śródziemnym dla dwóch osób, lot balonem lub brytyjski oldtimer na weekend.
Co należy zrobić? To proste! Należy wejść na stronę http://www.tettea.com/survey-results/, wypełnić ankietę na temat Wielkiej Brytanii i herbacianych zwyczajów Polaków oraz odpowiedzieć na pytanie konkursowe.
Do dzieła i powodzenia! :)



Wpis powstał we współpracy z marką TET.

3 komentarze:

  1. właśnie popijam herbatkę, mniam :D


    Miłego wieczoru Kochana! ♥
    monikaozdoba.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię korzenne przyprawy i tych herbat też spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz :)
Jeśli podoba Ci się to co robię, o czym piszę i chciałabyś gościć częściej, a przede wszystkim być na bieżąco na mojej stronie - zaobserwuj.
Jeśli i mnie Twój blog w jakiś sposób zainspiruje i zaciekawi możesz liczyć na rewanż. :)

Dziękuję Ci :)

Copyright © 2016 Kinga Pawlikowska , Blogger